|
|
Registros recuperados : 29 | |
2. | | MIOTTO, A.; CERETTA, C. A.; GIROTTO, E.; TRENTIN, G.; KAMINSKI, J.; DE CONTI, L.; MORENO, T.; ELENA, B.; BRUNETTO, G. Copper accumulation and availability in sandy, acid, vineyard soils. Communications in Soil Science and Plant Analysis, v. 48, n. 10, p. 1167-1183, 2017. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
3. | | MIOTTO, A.; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G.; NICOLOSO, F. T.; GIROTTO, E.; FARIAS, J. G.; TIECHER, T. L.; CONTI, L. De; TRENTIN, G. Copper uptake, accumulation and physiological changes in adult grapevines in response to excess copper in soil. Plant and Soil, The Hague, v. 374, n. 1-2, p. 593-610, Jan. 2014. Publicada online em 24 de setembro. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
4. | | BRUNETTO, G.; COMIM, J. J.; MIOTTO, A.; MORAES, M. P.; SETE, P. B.; SCHMITT, D. E.; GATIBONI, L. C.; MELO, G. W. B. de; MORAIS, G. P. Copper and zinc accumulation, fractionation and migration in vineyard soils from Santa Catarina State, Brazil. Bragantia, v. 77, n. 1, Jan./Mar. 2018. Epub. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
5. | | BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; MELO, G. W. B. de; KAMINASKI, J.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; FERREIRA, P. A. A.; MIOTTO, A.; TRIVELIN, P. C. O. Contribution of nitrogen from agricultural residues of rye to 'Niagara Rosada' grape nutrition. Scientia Horticulturae, Amsterdam, v. 169, p. 66-70, Apr. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Uva e Vinho. |
| |
6. | | HEINZEN, J.; TIECHER, T. L.; GIROTTO, E.; OLIVEIRA, B. S.; CERETTA, C. A.; MIOTTO, A.; MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G. Acúmulo de cobre e zinco em solos cultivados com videira no meio Oeste de Santa Catarina. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 33., 2011, Uberlândia. Trabalhos... [Uberlândia]: SBSC, 2011. 4 p. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
7. | | MELO, G. W. B. de; BRUNETTO, G.; SCHMITT, D. E.; GATIBONI, L. C.; HEINZEN, J.; OLIVEIRA, B. S.; AMBROSINI, V. G.; MORAES, M. P.; MIOTTO, A. Acúmulo de fósforo em solos cultivados com videiras na região da Campanha Gaúcha. Bento Gonçalves: Embrapa Uva e Vinho, 2012. 7 p. il., color. (Embrapa Uva e Vinho. Comunicado Técnico, 131). Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
8. | | FERRARI JUNIOR, E.; ANDRADE, J. B. de; BRAUN, G.; BENATTI JUNIOR, R.; PRAZERES, S. C. A. de M.; miotto, a. r. Estudo do consumo e da digestibilidade aparente do resíduo da indsutrialização do junco com ovinos. Zootecnia, Nova Odessa, v. 25, n. 1, p. 49-56, jan./mar. 1987. Biblioteca(s): Embrapa Caprinos e Ovinos. |
| |
9. | | CERETTA, C. A.; LORENSINI, F.; BRUNETTO, G.; GIROTTO, E.; GATIBONI, L. C.; LOURENZI, C. R.; TIECHER, T, L.; CONTI, L. de; TRENTIN, G.; MIOTTO, A. Frações de fósforo no solo após sucessivas aplicações de dejetos de suínos em plantio direto. Pesquisa Agropecuária Brasileira, Brasília, DF, v. 45, n. 6, p. 593-602, jun. 2010 Título em inglês: Phosphorus fractions in soil after sucessive pig slurry applications in no?tillage system. Biblioteca(s): Embrapa Unidades Centrais. |
| |
10. | | GIROTTO, E.; CERETTA, C. A.; LOURENZI, C. R.; LORENSINI, F.; TIECHER, T. L.; VIEIRA, R. C. B.; TRENTIN, G.; BASSO, C. J.; MIOTTO, A.; BRUNETTO, G. Nutrient transfers by leaching in a no-tillage system through soil treated with repeated pig slurry applications. Nutrient Cycling in Agroecosystems, Dordrecht, v. 95, n. 1, p. 115-131, Jan. 2013. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
11. | | BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MIOTTO, A.; GIROTTO, E.; LOURENZI, C. R.; LORENSINI, F.; MOSER, G. R. Z.; MELO, G. W. B. de. Nível crítico de nitrogênio, fósforo e potássio na folha completa de videira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 4 p. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
12. | | BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MIOTTO, A.; GIROTTO, E.; TIECHER, T. L.; DE CONTI, L.; TRINDADE, M. M.; MELO, G. W. B. de. Nível crítico de nutrientes no solo para videira. In: CONGRESSO BRASILEIRO DE FRUTICULTURA, 21., 2010, Natal. Frutas: saúde, inovação e responsabilidade: anais. Natal: Sociedade Brasileira de Fruticultura, 2010. 4 p. Resumo expandido. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
13. | | MELO, G. W. B. de; RICACHENEVSKY, F. K.; TIECHER, T. L.; GIROTTO, E.; MIOTTO, A.; SILVA, M. M. DA; TRENTIN, E.; BRUNETTO, G. Perspectivas futuras sobre a contaminação em solos de vinhedos, pomares e toxidez em plantas. Santa Maria: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo - Núcleo Regional Sul, 2022. p. 405-421 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
14. | | BRUNETTO, G.; LORENSINI, F.; CERETTA, C. A.; GATIBONI, L. C.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; MIOTTO, A.; LOURENZI, C. R.; MELO, G. W. B. de. Soil phosphorus fractions in a sandy typic hapludaft as affected by phosphorus fertilization and grapevine cultivation period. Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 44, n. 13, p. 1937-1950, July 2013. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul. |
| |
15. | | BRUNETTO, G.; LORENSINI, F.; CERETTA, A.; GATIBONI, L. C.; TRENTIN, G.; GIROTTO, E.; MIOTTO, A.; LOURENZI, C. R.; MELO, G. W. B. de. Soil phosphorus fractions in a sandy typic hapludaft as affected by phosphorus fertilization and grapevine cultivation period. Communications in Soil Science and Plant Analysis, New York, v. 44, n. 13, p. 1937-1950, 2013 Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
16. | | BRUNETTO, G.; MELO, G. W. B. de; BASSO, A.; SCANAGATTA, V.; BORTOLI, L.; FURINI, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; GIROTTO, E.; MIOTTO, A.; LOURENZI, C. Resposta de viníferas Cabernet Sauvignon ao modo de aplicação de composto orgânico. In: CONGRESO LATINOAMERICANO DE VITICULTURA Y ENOLOGIA, 12., 2009, [Montevideo]. [Anais...] [Montevideo]: Asociación de Enólogos del Uruguay, 2009. Não paginado. 1 CD-ROM. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
17. | | TRENTIN, G.; BRUNETTO, G.; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; MOSER, G.; CONTI, L. DE; TIECHER, T.; MIOTTO, A. Uso do SPAD no diagnóstico do teor total de nitrogênio na folha em videiras submetidas à adubação nitrogenada na Serra Gaúcha do Rio Grande do Sul. In: CONGRESS745ASILEIRO DE CIÊNCIA DO SOLO, 32., 2009, Fortaleza. O solo e a produção de bioenergia: perspectivas e desafios. Viçosa, MG: Sociedade Brasileira de Ciência do Solo, 2009. 1 CD ROM. p. 745. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
18. | | BRUNETTO, G.; TRENTIN, G.; CERETTA, C. A.; GIROTTO, E.; LORENSINI, F.; MIOTTO, A.; MOSER, G. R. Z.; MELO, G. W. de. Use of the SPAD-502 in estimating nitrogen content in leaves and grape yield in grapevines in soils with different texture. American Journal of Plant Sciences, Irvine, v. 3, n. 11, p. 1546-1561, Nov. 2012. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Uva e Vinho. |
| |
19. | | MARQUES, A. C. R.; TIECHER, T. L.; CONTI, L. de; SILVA, I. C. B. S.; TRENTIN, E.; MARCHEZAN, C.; MIOTTO, A.; GIROTTO, E.; FERREIRA, P. A. A.; LOURENZI, C. R.; MELO, G. W. B. de; CERETTA, C. A.; BRUNETTO, G. Contaminação de solos em vinhedos e pomares: valores de referência no solo e em plantas e estratégias de mitigação. In: BRUNETTO, G.; MELO, G. W. B. de; GIROTTO, E.; TASSINARI, A.; KRUG, A. V.; MARQUES, A. C. R.; PAULA, B. V. DE; MARCHEZAN, C.; BETEMPS, D. L.; TRENTIN, E.; SILVA, I. B. DA; SILVA, L. O. S. DA (ed.). Atualização sobre calagem e adubação em frutíferas. Porto Alegre: NRS-SBCS: Gráfica e Editora RJR, 2020. p. 261-276. Biblioteca(s): Embrapa Uva e Vinho. |
| |
20. | | FERREIRA, P. A. A.; GIROTTO, E.; TRENTIN, G.; MIOTTO, A.; MELO, G. W. B. de; CERETTA, C. A.; KAMINSKI, J.; DEL FRARI, B. K.; MARCHEZAN, C.; SILVA, L. O. S.; FAVERSANI, J. C.; BRUNETTO, G. Biomass decomposition and nutrient release from black oat and hairy vetch residues deposited in a vineyard. Revista Brasileira de Ciência do Solo, Viçosa, v. 38, n. 5, p. 1621-1632, set./out. 2014. Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sul; Embrapa Uva e Vinho. |
| |
Registros recuperados : 29 | |
|
|
Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Uva e Vinho. |
Data corrente: |
09/01/2019 |
Data da última atualização: |
27/04/2019 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
BRUNETTO, G.; COMIM, J. J.; MIOTTO, A.; MORAES, M. P.; SETE, P. B.; SCHMITT, D. E.; GATIBONI, L. C.; MELO, G. W. B. de; MORAIS, G. P. |
Afiliação: |
Gustavo Brunetto, Universidade Federal de Santa Maria -Centro de Ciências Rurais - Departamento de Solos - Santa Maria (RS), Brazil; Jucinei Jose Comin, Universidade Federal de Santa Catarina - Engenharia Rural - Florianópolis (SC), Brazil; Alcione Miotto, Universidade Federal de Santa Catarina - Engenharia Rural - Florianópolis (SC), Brazil; Marcel Pires de Moraes, Universidade Federal de Santa Catarina - Engenharia Rural - Florianópolis (SC), Brazil; Paula Beatriz Sete, Universidade Federal de Santa Catarina - Programa de Pós-Graduação em Agroecossistemas - Florianópolis (SC), Brazil; Djalma Eugênio Schmitt, Universidade do Estado de Santa Catarina - Solos e Recursos Naturais - Lages (SC), Brazil; Luciano Colpo Gatiboni, Universidade do Estado de Santa Catarina - Solos e Recursos Naturais - Lages (SC), Brazil; GEORGE WELLINGTON BASTOS DE MELO, CNPUV; Gildean Portela Morais, Universidade Federal de Santa Catarina - Programa de Pós-Graduação em Agroecossistemas - Florianópolis (SC), Brazil. |
Título: |
Copper and zinc accumulation, fractionation and migration in vineyard soils from Santa Catarina State, Brazil. |
Ano de publicação: |
2018 |
Fonte/Imprenta: |
Bragantia, v. 77, n. 1, Jan./Mar. 2018. Epub. |
DOI: |
http://dx.doi.org/10.1590/1678-4499.2016391 |
Idioma: |
Inglês |
Conteúdo: |
The purpose of this study was to evaluate Cu and Zn migration and fractions in sandy soil of vineyards. In Urussanga (SC), Brazil, soil samples were collected from a 4-year-old and 15-yearold vineyard, and from a forested area. In the soils, the chemical characteristics of Cu and Zn were analyzed by the EDTA method, which determines the fraction available in soil; 3050B method of the USEPA for total concentrations, which represents the pseudosoil contents in the soil; and chemical fractionation, which estimates soluble fraction, exchangeable fraction, fraction associated with clay minerals, fraction associated with organic matter and residual fraction. The results show that there is accumulation of Cu and Zn in sandy soils cultivated with grapevines and with frequent fungicide applications. These higher levels were found in soils with longer cultivation time (15 years old), but were restricted to the superficial layers of the soil. Most of the Cu was extracted by EDTA method, and it may be considered as available to plants. The EDTA also extracted a small part of Zn. Most of the Cu in the vineyard soils can be characterized by low geochemical mobility, but in the uppermost soil layers of the oldest vineyard, there was an increase in Cu content associated with soil organic matter. Most of the Zn in the vineyard soil was associated with minerals, which indicates low mobility and also low potential for toxicity to plants and microorganisms. Key words: availability, chemical fractionation, toxicity, environmental contamination, Vitisvinifera. MenosThe purpose of this study was to evaluate Cu and Zn migration and fractions in sandy soil of vineyards. In Urussanga (SC), Brazil, soil samples were collected from a 4-year-old and 15-yearold vineyard, and from a forested area. In the soils, the chemical characteristics of Cu and Zn were analyzed by the EDTA method, which determines the fraction available in soil; 3050B method of the USEPA for total concentrations, which represents the pseudosoil contents in the soil; and chemical fractionation, which estimates soluble fraction, exchangeable fraction, fraction associated with clay minerals, fraction associated with organic matter and residual fraction. The results show that there is accumulation of Cu and Zn in sandy soils cultivated with grapevines and with frequent fungicide applications. These higher levels were found in soils with longer cultivation time (15 years old), but were restricted to the superficial layers of the soil. Most of the Cu was extracted by EDTA method, and it may be considered as available to plants. The EDTA also extracted a small part of Zn. Most of the Cu in the vineyard soils can be characterized by low geochemical mobility, but in the uppermost soil layers of the oldest vineyard, there was an increase in Cu content associated with soil organic matter. Most of the Zn in the vineyard soil was associated with minerals, which indicates low mobility and also low potential for toxicity to plants and microorganisms. Key words: availability, chemical fra... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Availability; Chemical fractionation; Environmental contamination; Vitisvinifera. |
Thesaurus NAL: |
Copper; Toxicity; Vineyard soils; Zinc. |
Categoria do assunto: |
-- |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/190033/1/Copper-and-zinc-accumulation-fractionation.pdf
|
Marc: |
LEADER 02513naa a2200325 a 4500 001 2103348 005 2019-04-27 008 2018 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttp://dx.doi.org/10.1590/1678-4499.2016391$2DOI 100 1 $aBRUNETTO, G. 245 $aCopper and zinc accumulation, fractionation and migration in vineyard soils from Santa Catarina State, Brazil.$h[electronic resource] 260 $c2018 520 $aThe purpose of this study was to evaluate Cu and Zn migration and fractions in sandy soil of vineyards. In Urussanga (SC), Brazil, soil samples were collected from a 4-year-old and 15-yearold vineyard, and from a forested area. In the soils, the chemical characteristics of Cu and Zn were analyzed by the EDTA method, which determines the fraction available in soil; 3050B method of the USEPA for total concentrations, which represents the pseudosoil contents in the soil; and chemical fractionation, which estimates soluble fraction, exchangeable fraction, fraction associated with clay minerals, fraction associated with organic matter and residual fraction. The results show that there is accumulation of Cu and Zn in sandy soils cultivated with grapevines and with frequent fungicide applications. These higher levels were found in soils with longer cultivation time (15 years old), but were restricted to the superficial layers of the soil. Most of the Cu was extracted by EDTA method, and it may be considered as available to plants. The EDTA also extracted a small part of Zn. Most of the Cu in the vineyard soils can be characterized by low geochemical mobility, but in the uppermost soil layers of the oldest vineyard, there was an increase in Cu content associated with soil organic matter. Most of the Zn in the vineyard soil was associated with minerals, which indicates low mobility and also low potential for toxicity to plants and microorganisms. Key words: availability, chemical fractionation, toxicity, environmental contamination, Vitisvinifera. 650 $aCopper 650 $aToxicity 650 $aVineyard soils 650 $aZinc 653 $aAvailability 653 $aChemical fractionation 653 $aEnvironmental contamination 653 $aVitisvinifera 700 1 $aCOMIM, J. J. 700 1 $aMIOTTO, A. 700 1 $aMORAES, M. P. 700 1 $aSETE, P. B. 700 1 $aSCHMITT, D. E. 700 1 $aGATIBONI, L. C. 700 1 $aMELO, G. W. B. de 700 1 $aMORAIS, G. P. 773 $tBragantia$gv. 77, n. 1, Jan./Mar. 2018. Epub.
Download
Esconder MarcMostrar Marc Completo |
Registro original: |
Embrapa Uva e Vinho (CNPUV) |
|
Biblioteca |
ID |
Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
Fechar
|
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada. |
|
|